EPIMELITIRIO 1502X1121 1
Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ
1 1 1

Ανάγκη δημιουργίας εξαγωγικών προοπτικών και ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού το συμπέρασμα από τη συμμετοχή και την συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης με θέμα την Δ.Ε. Gastvrij Rotterdam 2023.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αγρίνιο, 4 Αυγούστου 2023

Ανάγκη δημιουργίας εξαγωγικών  προοπτικών και ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού
το συμπέρασμα από τη συμμετοχή και την συζήτηση
τοπικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου
στα πλαίσια της εκδήλωσης με θέμα:
« Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίας
τοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών και παραγωγών προϊόντων Αλιείας,
στην Διεθνή έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023 »

Έντονη παρουσία και ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών, τοπικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στην 3η ενημερωτική εκδήλωση  με θέμα « Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίας, τοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών και παραγωγών προϊόντων Αλιείας, στην Διεθνή έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Περιφερειακού Γραφείου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στη Βόνιτσα.

             Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στα πλαίσια των δράσεων εξωστρέφειας και πληροφόρησης του έργου «Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εσωτερική αγορά και Τρίτες Χώρες » (ΟΠΣ 5076713) και του συντονισμού συμμετοχήςστην Διεθνή έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023.

Στα πλαίσια των χαιρετισμών, πρώτος το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Καλαντζής ο οποίος αναφέρθηκε με κολακεύτηκα λόγια για το έργο που έρχεται να υποστηρίξει τη Γάμπαρη, τον λεγόμενο και κόκκινο χρυσό του Αμβρακικού κόλπου, τόνισε την ανάγκη συνέργειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των τοπικών φορέων για την υποστήριξη δράσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας όπως η σημερινή που αγκαλιάζει το τρίπτυχο παραγωγή, τουρισμός, γαστρονομία, προς όφελος των νέων, των αλιέων, των μεταποιητών και των επιχειρήσεων εστίασης.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Παναγιώτης Τσιχριτζής ο οποίος με την σειρά του αναφέρθηκε στην από κοινού διεκδίκηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος του εξαιρετικού αυτού έργου που στόχο έχει, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας με δράσεις εξωστρέφειας και κατάρτισης με γνώμονα την υποστήριξη των εκλεκτών προϊόντων των προστατευόμενων περιοχών Natura & Ramsar της Αιτωλοακαρνανίας, όπως το αυγοτάραχο,  τα αλίπαστα, την αθερίνα Τριχωνίδας, τη γάμπαρη Αμβρακικού και το χέλι. Μίλησε για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την παρουσία μας στην Summer Fancy Food και τόνισε την ανάγκη της συμμετοχής και της συνέργειας όλων και για τις δυο άλλες εκθέσεις που ετοιμάζουμε την παρουσία μας, το Σεπτέμβριο, αυτήν της Sea Food Expo Asia, και της Gastvrij Rotterdam 2023, για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος όλων.

Αμέσως μετά στο βήμα κλήθηκε ο Μιχάλης Γούδας,  Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στο κεντρικό ρόλο που παίζει ο κλάδος της Αλιείας  στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Δ.Ε.  λόγω της δραστηριοποίησης δεκάδων συνεταιρισμών, ατομικών αλιέων και μεταποιητών του κλάδου  παραγωγής των εμβληματικών για την Αιτωλοακαρνανία προϊόντων αλιείας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια υποστηρίζεται εμπράκτως μέσα από το εγκεκριμένο έργο “Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες” στο πλαίσιο του Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και πως είναι σίγουρος ότι τα αποτελέσματά του θα έχουν καίριο και άμεσο αντίκτυπο στην εξωστρέφεια των αλιευμάτων, στην ενίσχυση των εμπορικών δικτύων, στην δημιουργία BRAND NAME για τα προωθούμενα προϊόντα του και κατ’ επέκταση στην υποστήριξη των αλιέων, των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημήτριου Κουτσούμπα Προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Βόνιτσας, ο οποίος τόνισε τα προβλήματα της έλλειψης παραγωγής, της παράνομης αλίευσης, την ανάγκη ελέγχου και προστασίας του Αμβρακικού κόλπου. Παράλληλα ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την υποστήριξη στα προβλήματα τους και το Επιμελητήριο για την εκδήλωση και για όλη την προσπάθεια που γίνεται για να υποστηριχτεί ο κλάδος και η τοπική οικονομία.

Τελευταίος χαιρέτισε ο  Πανταζής Πανταζόπουλος, Πρόεδρος της ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων αλιείας, ειδικά των ξεχωριστών καιεκλεκτών προϊόντων των προστατευόμενων περιοχών Natura & Ramsar της Αιτωλοακαρνανίας. Εξέφρασε και αυτός την ευχαρίστηση για την υποστήριξη μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος των ξεχωριστών για τον τόπο προϊόντων αλιείας που μπορούν μέσω του Branding και των δράσεων εξωστρέφειας να εντάξουν την περιοχή στο τουριστικό γαστρονομικό χάρτη, επηρεάζοντας θετικά και πολλαπλασιαστικά πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως της αλιείας, της εστίασης, του τουρισμού κλπ.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Κορίνα Διαμαντή, η οποία παρουσίασε τον σκοπό και τους στόχους του έργου και της προγραμματικής αυτού καθώς και των δράσεων που θα υλοποιήσει ο κάθε φορέας, εξειδικεύοντας και εμβαθύνοντας ειδικότερα στις δράσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που αφορούν το συντονισμό και την υποστήριξη συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις, την υλοποίηση εκδηλώσεων ενημέρωσης των παραγωγών και των επιχειρήσεων, τη λειτουργία τεσσάρων (4) σημείων πληροφόρησης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα και τη διοργάνωση ενός προγράμματος κατάρτισης καθώς και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος του Έργου εκ μέρους του Επιμελητήριου Γεώργιος  Ρόμπολας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συστηματικής προσέγγισης διεθνοποίησης και εξαγωγικής ανάπτυξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων,  καθώς και στην κατανόηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν εκ μέρους των ενδιαφερομένων για να δημιουργηθεί το κατάλληλο επίπεδο εξαγωγικής ετοιμότητας που θα επιφέρει και τα βέλτιστα αποτελέσματα στη συμμετοχή τους στις σχεδιασμένες δράσεις του προγράμματος εκθέσεων του έργου. Αναλύθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζουν οι αγορές της Βόρειάς Ευρώπης, για τα ελληνικά τρόφιμα και παρουσιάστηκε η Διεθνής Έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023 και τα χαρακτηριστικά της, τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης για το 2022, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όλα τα στοιχεία που την κατατάσσουν ως μια από της βασικές εκθέσεις – στόχο για τις ελληνικές εξαγωγές.

Κλείνοντας  έγινε παρουσίαση από τον Ευστάθιο Σίδερη της πλατφόρμας «Market Place» που έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό έργο REST@RTS- «Reinforcing Med Microfinance Network System for Start – Ups», για την ενίσχυση του Μεσογειακού δικτύου Μικροχρηματοδοτήσεων για Νεοφυείς Επιχειρήσεις. Αναλυθήκαν οι δυνατότητες της μεθόδου συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω της παραπάνω πλατφόρμας απευθυνόμενης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως του κλάδου της Αλιείας, η οποία θα διασυνδέει τους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων με τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, με στόχο την πρόσβαση σε μικρό-πιστώσεις, απαραίτητες για κάθε επιχείρηση και παραγωγό.

Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  Παναγιώτης Ράπτης, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Παπαευθυμίου, τα μέλη του Δ.Σ. Απόστολος Αυγερινός και  Απόστολος Παπαϊωάννου και Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ακαρνανίας- Αμφιλοχίας και του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου «Ο ΕΡΜΗΣ» αντίστοιχα.

Με τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους και ακολούθησε ένας δημιουργικός και ζωντανός διάλογος και δόθηκαν διευκρινήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επισυναπτόμενα αρχεία:

Προηγούμενο Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τιφλίδας για τους μήνες Ιουνίου – Ιουλίου 2023.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter

espa