EPIMELITIRIO 1502X1121 1
Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ
Επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΠΟΠ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑ / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Απολογισμός εκδήλωσης γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, Κόμο 10/01/2024

Πραγματοποιήθηκε εχθές στην πόλη Κόμο, εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, που διοργάνωσε ο ONAF1, (Εθνικός Οργανισμός Γευσιγνωστών Τυριού) με την υποστήριξη του Γραφείου ΟΕΥ – Μιλάνου. Η εκδήλωση αφορούσε, κατά κύριο λόγο, ελληνικά τυριά ΠΟΠ και διανθίστηκε με δύο ακόμη ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα: τη Μαστίχα Χίου και τον Ελληνικό χαλβά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα εξής ελληνικά τυριά ΠΟΠ, τα οποία κατέστη δυνατόν να προμηθευτεί ο ONAF από την Ελλάδα: Φέτα, Μανούρι, Κασέρι, Γραβιέρα Νάξου, Ξυνομυζήθρα Κρήτης, Λαδοτύρι Μυτιλήνης και Μετσοβόνε. Με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση, το Γραφείο ΟΕΥ – Μιλάνου συνέταξε, μετάφρασε στην ιταλική γλώσσα και διένειμε στους συμμετέχοντες ενημερωτικό σημείωμα/παρουσίαση με το σύνολο των ελληνικών τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ (συνολικά 24 προϊόντα), περιλαμβάνοντας επίσης πληροφορίες για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με βάση το τυρί, διεθνείς διακρίσεις των ελληνικών τυριών κλπ. (βλ. ως άνω σχετικό έγγραφό μας, καθώς και συνημμένο αρχείο στην ελληνική γλώσσα). Η υπογράφουσα συμμετείχε στην εκδήλωση και απεύθυνε χαιρετισμό, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο περιθώριο της γευσιγνωσίας. Το Γραφείο ΟΕΥ – Μιλάνου παρείχε κάθε δυνατή υποστήριξη για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή της εν λόγω δράσης, με την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στη προβολή ελληνικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στην εδώ αγορά και παράλληλα ενισχύουν την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η υπεύθυνη του ONAF στο Κόμο, κα Simonetta Cortella, προέβη σε εκτενή παρουσίαση της γαλακτοπαραγωγής της Ελλάδος, πρόβαλε σε γιγαντοοθόνη σχετικό φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ιστορικές πληροφορίες για τον κλάδο γαλακτοπαραγωγής και την ελληνική τυροκομία, η οποία χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Επίσης, παρουσίασε ένα προς ένα τα ελληνικά τυριά που συμμετείχαν στην γευσιγνωσία, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός, ειδικότερα ως προς το άρωμα, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Για την αισθητηριακή αξιολόγηση, την περιγραφή και τον ποσοτικό προσδιορισμό των οσφρητικών-γευστικών χαρακτηριστικών των τυριών ακολουθήθηκε ο οδηγός Olfacto2 της ερευνητικής ομάδας των F. Berodier, P. Lavanchy, M. Zannoni, J. Casals, L. Herrero και C. Adamo (βλ. συνημμένα σχετικά έντυπα). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και γευσιγνωσία της Μαστίχας Χίου ΠΟΠ αλλά και του ελληνικού χαλβά, ο οποίος μολονότι δεν εντάσσετε στα ΠΟΠ προϊόντα, αποτέλεσε ένα γλυκό γευστικό επίλογο της εν θέματι δράσης προβολής. Πληροφορίες για την εκδήλωση και γενικότερα για τα ελληνικά τυριά πρόκειται να καταχωρηθούν στο μηνιαίο κλαδικό περιοδικό INFORM, το οποίο επιμελείται ο ONAF. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο διοργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής ιταλικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων (hosted buyers) στην Ελλάδα, προκειμένου να επισκεφτούν τυροκομικές εγκαταστάσεις και συζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας με Έλληνες παραγωγούς.

πηγή: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Προηγούμενο GREEK TOURISM WORKSHOP_ΠΡΑΓΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter

espa