Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

Έργο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για την ενίσχυση και επιτυχία του θεσμού της Μαθητείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγρίνιο,  26  Ιουλίου 2019

«Έργο της ΚΕΕΕ για την ενίσχυση και επιτυχία του θεσμού της Μαθητείας»

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις  μέλη του ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σχεδίασε το έργο “Αναβάθμιση και Διεύρυνση του θεσμού της Μαθητείας – Συμπράξεις Μαθητείας” (ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ):5010059), το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η ΚΕΕΕ είναι συνδικαιούχος της Πράξης, μαζί με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας (ΕΔ ΑπΚΟ), του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η πράξη συμβάλλει στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας στην Ελλάδα μέσω του δυϊκού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων. Το κύριο αντικείμενο της Πράξης είναι να προσελκύσει επιχειρήσεις και να υποστηρίξει τη δημιουργία θέσεων μαθητείας από αυτές καθώς επίσης να υποστηρίξει την υλοποίηση της μαθητείας στις εν λόγω επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης το έργο αποτελείται από τα παρακάτω Υποέργα:
«Συμβουλευτική για προσέλκυση επιχειρήσεων, συνεργασία με τις επιχειρήσεις, επιλογή των επιχειρήσεων και καταγραφή προσφερόμενων από αυτές θέσεων Μαθητείας».
«Εκπαίδευση εκπαιδευτών (μεντόρων) στελεχών επιχειρήσεων, Συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων, εκπαιδευτών – μεντόρων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της Μαθητείας».
Η Πράξη περιλαμβάνει διακριτή Ενότητα Δράσεων με αντικείμενο την «Δημιουργία Clusters Επιχειρήσεων για την προώθηση της Μαθητείας». Τα Clusters Μαθητείας μπορούν να δημιουργήσουν ελκυστικό και λειτουργικό πλαίσιο ώστε η μαθητεία να κάνει ΑΜΕΣΑ σημαντικά βήματα μέσα στις επιχειρήσεις, με πρωτοβουλία του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου.
Το κόστος της Μαθητείας για την επιχείρηση περιορίζεται, διότι το ημερομίσθιο και η ασφαλιστική κάλυψη των μαθητευομένων συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Στόχοι του έργου

Το έργο σκοπεύει να απευθυνθεί κατά προτεραιότητα προς την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση της μαθητείας στις παρούσες συνθήκες της οικονομίας. Η αποδοχή της μαθητείας στη χώρα είναι πολύ μικρή, μόλις το 1% του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων είναι μαθητευόμενοι. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους ούτε η μαθητεία μπορεί να αναπτυχθεί ως θεσμός ούτε η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορούν αντιστοιχηθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η καινοτομία του έργου είναι η μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης των μεντόρων και των λοιπών δράσεων για την ορθή εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας όπου ανοίγει νέους δρόμους αναβάθμισης, διεύρυνσης και ανάπτυξης της μαθητείας.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:
• ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για το θεσμό της μαθητείας,
• προσφορά ποιοτικών θέσεων μαθητείας από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας
• μείωση της ανεργίας των νέων,
• αναβάθμιση της οργανωσιακής ικανότητας των επιχειρήσεων ώστε να υποδέχονται μαθητευόμενους και να παρέχουν ουσιαστική μαθητεία,
• δημιουργία συμπράξεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία της μαθητείας για την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στους μαθητευόμενους,υποστήριξη, ενίσχυση και παρακολούθηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του θεσμού της μαθητείας στη χώρα μας ως βασικού μέσου σύνδεσης της ΕΕΚ με την αγορά εργασίας.
Για την συγκεκριμένη Πράξη της Μαθητείας λειτουργεί ιστοσελίδα (site) στη διεύθυνση: http://mathiteia.ep.uhc.gr, στην οποία καταχωρούνται οι πληροφορίες για τις δράσεις του έργου , δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις που αφορούν σε αυτό καθώς επίσης και γενικό ενημερωτικό υλικό για την Μαθητεία.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Πρόγραμμα λειτουργίας των Παραρτημάτων του Επιμελητηρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter