Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

Ευρωπαϊκή αγορά smartphones: Στα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Στις συμπληγάδες του πολέμου στην Ουκρανία, των lockdowns στην Κίνα, των ελλείψεων εξαρτημάτων και του πληθωρισμού, βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά smartphones. Ως αποτέλεσμα, το 1ο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις smartphones υποχώρησαν κατά 12%.

Το 1ο τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 12%, η χειρότερη επίδοση για πρώτο τρίμηνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετίαΟ όγκος των smartphones, που πωλήθηκαν στην Ευρώπη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. τεμάχια και ήταν ο χαμηλότερος – για 1ο τρίμηνο έτους – εδώ και σχεδόν μια δεκαετία (από το 1ο τρίμηνο του 2013).

Σύμφωνα με έκθεση της Counterpoint Research, η πτώση των πωλήσεων είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ελλείψεων εξαρτημάτων, των lockdowns λόγω πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της έναρξης του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

“Στα υφιστάμενα προβλήματα, όπως η πανδημία και οι ελλείψεις εξαρτημάτων, έχουν προστεθεί νέες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού σε όλη την περιοχή επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες”, αναφέρουν οι αναλυτές της Counterpoint Research. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η επιδείνωση του μακροοικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση το 2022.

Η αγορά της Ρωσίας

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έρχεται να διαταράξει περαιτέρω την αγορά smartphones στην Ευρώπη. Ήδη Samsung και Apple, ο πρώτος και ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς smartphones στη Ρωσία, σταμάτησαν τις αποστολές στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης στις αρχές Μαρτίου 2022.

Και οι δύο κατασκευαστές αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές αποστολές smartphones στη Ρωσία. Ωστόσο, οι συνδυασμένες αποστολές τους στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των συνολικών ευρωπαϊκών πωλήσεων smartphones στην ευρύτερη περιοχή.

“Ως εκ τούτου, οι συνέπειες της απόσυρσης τους από την αγορά είναι ακόμη σχετικά μικρές σε περιφερειακή κλίμακα. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του πολέμου μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες, εάν οδηγήσει σε πτώση της διαθεσιμότητας πρώτων υλών, αύξηση των τιμών, περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις ή/και αποχώρηση άλλων πωλητών από τη Ρωσία”, αναφέρει η ανάλυση της Counterpoint Research.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας, η Samsung παρέμεινε, το 1ο τρίμηνο του 2022, ο κορυφαίος προμηθευτής της ευρωπαϊκής αγοράς smartphones, παρά τη σημαντική πτώση των πωλήσεων της. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η realme ήταν ο μόνος προμηθευτής μεταξύ των πέντε κορυφαίων που κατέγραψε αύξηση πωλήσεων το 1ο τρίμηνο του 2022.

Το μέλλον

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η συνολική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί τελικά. Πολλές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας είναι απίθανο να επιλυθεί σύντομα.

Ως εκ τούτου, η ετήσια αγορά smartphones αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται για τα επόμενα τρίμηνα, ειδικά το 2ο τρίμηνο, καθώς το κόστος ζωής σε ολόκληρη την περιοχή αγγίζει υψηλά ρεκόρ και ο πλήρης αντίκτυπος της αποχώρησης της Samsung και της Apple από τη Ρωσία είναι αντιληπτός.

sepe.gr NEWSLETTER

Προηγούμενο ‎Δείτε τα τελευταία νέα από την ελληνική βιομηχανία τροφίμων !‎

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter