Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

Μελέτη ΙΝΣΕΤΕ | Ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό.

Το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ  (ΙΝΣΕΤΕ) διαχρονικά επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων ενισχύοντας συστηματικά την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, η εμφάνιση της πανδημίας, η υψηλή αξία του ανθρώπινου δυναμικού, ως ισχυρού πλεονεκτήματος και σημείου διαφοροποίησης για τον ελληνικό τουρισμό, καθιστούν περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σύγχρονες τάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΝΣΕΤΕ πραγματοποίησε μελέτη με θέμα «Οι ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης (reskilling/upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό» στην οποία αναγνωρίζονται 49 ειδικότητες και επαγγέλματα που εκτιμάται ότι είναι κατά προτεραιότητα σημαντικά για την ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και μπορούν να ενταχθούν  στις εθνικές προτεραιότητες επαγγελματικής κατάρτισης. Οι ειδικότητες που αναγνωρίστηκαν ως σημαντικές αντιστοιχήθηκαν με 99 πεδία κρίσιμων γνώσεων και δεξιοτήτων με στόχο τη διαμόρφωση του κατάλληλου εκπαιδευτικού περιεχομένου που απαιτείται να έχουν τα προγράμματα κατάρτισης στον τουριστικό τομέα. Κατά τη διαμόρφωση αυτού του συνεκτικού οδηγού ειδικοτήτων – δεξιοτήτων  αξιοποιήθηκαν στρατηγικά τα συμπεράσματα της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030| Σχέδια Δράσης» και συνεκτιμήθηκαν οι ελλείψεις προσωπικού στον τομέα.

Την τρέχουσα περίοδο η χώρα μας διαθέτει σημαντικούς ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους που πρέπει να επενδυθούν για δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης. Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν προγράμματα κατάρτισης στην Ελλάδα, ανέρχεται σε περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ευκαιρία για συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, θεωρούμε ότι η παρούσα πρόταση μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική επένδυση των εν λόγω πόρων, καθώς συνδέει στρατηγικά την επαγγελματική κατάρτιση με τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στην ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού ως προς τα κριτήρια της βιώσιμης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Με την πεποίθηση ότι το τουριστικό οικοσύστημα δικαιούται μια στρατηγική και σημαντική επένδυση σε αναβαθμισμένα προγράμματα κατάρτισης, ανάλογη της συμβολής του στην ελληνική οικονομία, θέτουμε τη μελέτη υπόψη σας.

Προηγούμενο Διαφορές μεταξύ των τριών Δράσεων της Δέσμης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜΜΕ.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter