Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

Οι προοπτικές για το τουριστικό 2023.

του Χάρη Ντιγριντάκη

Ούριος άνεμος πνέει στα πανιά του ελληνικού τουρισμού και το 2023. Οι σκαπανείς του τουρισμού με ενάργεια δηλώνουν ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου αποτυπώνεται συνήθως η πορεία της εκάστοτε τουριστικής χρονιάς αν φυσικά δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Και τούτο διότι έως αυτό το χρονικό σημείο κλειδώνουν οι περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα δεδομένου ότι το 80% του τουρισμού στη χώρας μας είναι αερομεταφερόμενο.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα ανάπτυξης του τουρισμού της το 2023 με περισσότερες αεροπορικές θέσεις και νέους προορισμούς.

Παράλληλα θα αναρριχηθεί ο αριθμός τόσο των οδικών αφίξεων όσο και οι ελλιμενισμοί κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2022. Τούτων δοθέντων η Ελλάδα θα υπερκεράσει τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Σε πιονέρο δυναμικής διείσδυσης σε νέες αγορές εξελίσσεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από 22 Δεκεμβρίου η σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη 2 φορές την εβδομάδα με την Air China, ενώ οσονούπω θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη σύνδεση της Ελλάδος με την Ινδία ! Επίσης επιστρέφει το 2023 (από το 2019) η Air Transat ενώνοντας την Αθήνα με τον Καναδά, ενώ η Gulf Air θα πετάει και για Ρόδο !

Ειδικότερα φέτος το χειμώνα η Αθήνα θα υποδεχτεί 15 νέους προορισμούς και 13 νέα δρομολόγια. Η Aegean Airlines θα προσφέρει υπηρεσίες σε 11 νέους προορισμούς, τη Σμύρνη, τη Φλωρεντία, την Τζέντα, την Κρακοβία, τη Νάπολη, την Πάφο, το Μαρακές, το Ριάντ, το Στρασβούργο, την Ποντγκόριτσα και το Ζάγκρεμπ. Από Θεσσαλονίκη, τον δεύτερο μεγάλο κόμβο της, και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η εταιρεία θα επιχειρεί σε 6 νέους σε σχέση με το 2019 προορισμούς, τις Βρυξέλες, τη Ζυρίχη, το Μιλάνο, τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Αμβούργο. Νέες πτήσεις σε νέους προορισμού αναμένεται να ανακοινώσει λίαν συντόμως και η Sky Express.

Η Jet2, θα έχει μια νέα προσθήκη το καλοκαίρι του 2023, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες στην πλειονότητα της χειμερινής, οι αεροπορικές εταιρείες Delta επεκτείνουν την πολύ επιτυχημένη υπηρεσία JFK έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023 και η easyJet προσθέτοντας το Bristol, που εξυπηρετήθηκε τελευταία φορά τη σεζόν Χειμώνας 2019/2020 (πριν από την πανδημία).

Η Volotea επεκτείνει τις υπηρεσίες του Μπορντό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και ανακοίνωσε μια νέα διεθνή σύνδεση από την Αθήνα προς την Τουλούζη της Γαλλίας με ισχύ από την επόμενη θερινή περίοδο. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από τις 27 Μαΐου με δύο συχνότητες κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

Έτσι η Volotea θα συνδέει τον επόμενο χρόνο την Αθήνα με 16 προορισμούς: Μπιλμπάο στην Ισπανία. Μπορντό, Λιλ, Λυών, Μασσαλία, Νάντη, Στρασβούργο και Τουλούζη (νέα σύνδεση 2023) στη Γαλλία· Μπάρι, Παλέρμο, Βενετία και Βερόνα στην Ιταλία. Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη στην Ελλάδα και Ντουμπρόβνικ στην Κροατία.

Η Ryanair θα πετά από Αθήνα για Χανιά τρεις φορές την εβδομάδα από 02 Μαίου2023 και για Κέρκυρα εβδομαδιαία από 06 Μαΐου 2023 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τη συχνότητα στην υπηρεσία της Κέρκυρας σε τέσσερις φορές την εβδομάδα από 01-Ιουν-2023.

Η WizzAir θα προσφέρει 4 νέα δρομολόγια προς υπάρχοντες προορισμούς, με δρομολόγια προς Κατοβίτσε, Βουκουρέστι, Τίρανα και Τελ-Αβίβ. Η SkyExpress επεκτείνει περαιτέρω το διεθνές της δίκτυο, προσθέτοντας υπηρεσίες στο Μόναχο, το Μιλάνο και τη Σόφια. Επιπλέον, η Aegean θα προσφέρει Νέα δρομολόγια προς το Αϊντχόβεν και το Λονδίνο Gatwick, ενώ η Jet2 θα επεκτείνει τις προσφορές του Manchester στο Winter, η Air Albania προς τα Τίρανα.

Το πολύ δημοφιλές δρομολόγιο Τελ Αβίβ, θα λάβει, εκτός από τη WizzAir, 2 ακόμη νέα δρομολόγια από την BlueBird και την TUS Airways.

Το 87 είναι ο υψηλότερος αριθμός εβδομαδιαίων συχνοτήτων, που προσφέρεται αυτό το χειμώνα στη Λάρνακα, ακολουθούμενος από 49 στο Τελ-Αβίβ.Το 7 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια σε έναν μόνο προορισμό, που είναι το Τελ Αβίβ. Ο 75 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προορισμών που προσφέρεται από μία αεροπορική εταιρεία, η οποία είναι η Aegean.

PLAY

Η low cost αεροπορική εταιρεία από την Ισλανδία που ποντάρει στην Ελλάδα από το 2023, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για την είσοδο της Ελλάδας σε αυτό, με δύο πτήσεις από το 2023.

Πρόκειται για πτήσεις από την Αθήνα προς την Ισλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει αρχικά δύο πτήσεις την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο, αρχής γενομένης από τις 3 Ιουνίου 2023.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα υπάρχει συνεχής ενίσχυση των SAS προς όλη την Ελλάδα. Ο κορυφαίος αερομεταφορέας της Σκανδιναβίας θα ξεπεράσει σε πτήσεις το 2019 αναζητώντας νέους προορισμούς προς τη χώρα εξέλιξη που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακολούθως η Air Serbia ξεκινά απευθείας πτήσεις την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, από το Βελιγράδι για τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Με την προσθήκη των τεσσάρων νέων ελληνικών πόλεων στο δίκτυο των απευθείας πτήσεων της, η Air Serbia επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τους έξι προορισμούς (μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη).

Οι αγορές

Ανοδικές είναι οι τάσεις από τη βρετανική και γερμανική αγορά -τις δυο κύριες πηγές άντλησης τουριστών για τη χώρα μας. Βέβαια η κίνηση από τη Γερμανία προς το εξωτερικό εν γένει σκιαγραφείται την περίοδο της ΙΤΒ, δηλαδή της έκθεσης του Βερολίνου στις αρχές του προσεχούς Μαρτίου. Την ίδια ώρα αυξημένη προδιαγράφεται με τα έως τούδε στοιχεία η κίνηση από Πολωνία, Μπενελούξ και Σκανδιναβικές χώρες. Αγορά έκπληξη για την Ελλάδα αναμένεται να είναι το Καζακστάν, ενώ φέτος προβλέπεται η επανεκκίνηση της αγοράς της Κίνας.

Αυξητική θα είναι και το 2023 η κίνηση από την Βόρεια Αμερική για την Ελλάδα, ενώ σταθερή αξία αποδεικνύεται η αραβική αγορά με ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης των αγορών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Βρετανία

Οι προοπτικές που διανοίγονται από την πρώτη αγορά της Ελλάδος είναι ευοίωνες, δεδομένου ότι η χωρητικότητα σε αεροπορικές θέσεις είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022, η σεζόν θα ξεκινήσει πιο νωρίς για όλες τις αεροπορικές, κρατήθηκαν πτήσεις και το χειμώνα για πρώτη φορά, η λίρα διατηρεί τη σχέση επιρροής της απέναντι στο ευρώ, ενώ οι Βρετανοί δηλώνουν αναφανδόν ότι θα ταξιδέψουν για διακοπές εμφανίζοντας ιδιαίτερη σπουδή για τη χώρα μας. Άλλωστε φέτος επισκέφθηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 3 εκατ. Βρετανοί, ενώ σημαντικό μερίδιο στην τουριστική πίτα της χώρας μας διαλαμβάνει πλέον και το Luxury βρετανικό τουριστικό κομμάτι.

Στον αντίποδα στάθμισης παραγόντων για την πορεία της επόμενης σεζόν, εδράζονται ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ενέργειας που προς ώρας είναι άγνωστο πόσο θα αγγίξει την τσέπη του Βρετανού ταξιδιώτη. Οι παραπάνω σημαντικές, κατά τα άλλα, ψηφίδες που αναμένεται να διαμορφώσουν το τουριστικό 2023, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και από αστάθμητους παράγοντες και σε αυτούς φαίνεται ότι δεν θα είναι αυτός της υγείας.

Προηγούμενο Υποχρέωση Υποβολής Πρώτης Πώλησης Αλιευτικών Προϊόντων.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter