Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας μιλάει στο «ΜΜ» Παναγιώτης Τσιχριτζής: «Πολύ σημαντικό βήμα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων»

Ως ιδιαίτερα δύσκολη περιγράφει την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Τσιχριτζής. Μιλώντας στο «ΜΜ», ξεκαθαρίζει ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κοινά, ωστόσο εξηγεί ότι ο νομός του αντιμετωπίζει και το ζήτημα της «αποαγροτοποίησης», καθώς δόθηκαν ενισχύσεις για την κατάργηση καλλιεργειών, αλλά δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για την παραγωγική απανενεργοποίηση των αγροτών.

Αν και όπως αναφέρει ο κ. Τσιχριτζής οι ενάρξεις των νέων εταιρειών στο Επιμελητήριο μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με το 2008, ο ίδιος διατηρεί ακόμη στοιχεία αισιοδοξίας για την αναστροφή της αρνητικής κατάστασης, δηλώνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε ήδη με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

mm12a_F5528.jpg– Κύριε Τσιχριτζή, είναι γεγονός πλέον ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα από άκρου εις άκρον της χώρας. Ποια είναι η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία; Ποια εικόνα φτάνει στο Επιμελητήριο από τα μέλη σας;

– «Η εικόνα, που εμείς έχουμε από τα μέλη μας για την κατάσταση στο νομό, δεν διαφέρει από αυτή της υπόλοιπης χώρας, η οικονομική κρίση έχει τις ίδιες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Είναι η εικόνα της ασφυξίας της αγοράς και της χαμηλότατης ρευστότητας, αλλά και μιας πολύ κακής ψυχολογίας, που επιτείνεται από ένα όργιο φημών που διαδίδουν κακοπροαίρετοι και αφελείς καλοπροαίρετοι. Επιπρόσθετα, στο νομό μας υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα, καθώς υφίσταται η συνεχιζόμενη επί σειρά ετών αποαγροτοποίηση, χωρίς παράλληλα να έχει επενδυθεί ο όποιος πλούτος σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά ούτε εδόθη κατεύθυνση και εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε και πάλι να καταστεί παραγωγικό. Αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο νομό της χώρας, με τους πιο πολλούς αγρότες και (ειδικά) κτηνοτρόφους αναλογικά, που όμως, λόγω μη ανάπτυξης, απλά τώρα χάνουν τα εισοδήματά τους που προέρχονται από τις ενισχύσεις, χωρίς να μπορούν να τα αναπληρώσουν. Για να έχετε μια εικόνα, να σας πω ότι, το 2009, είχαμε μείωση στις ενάρξεις νέων εταιρειών στο Επιμελητήριό μας κατά 35% σε σχέση με το 2008».

– Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την αναστροφή αυτής της κατάστασης;

– «Να πω αρχικά ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα έγινε ήδη με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα – τομή, που, εκτός των άλλων, βάζει και τα θεμέλια για μια -επιτέλους- σχέση ειλικρίνειας μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πολεμήθηκε από τις τράπεζες, αλλά και από μια μεγάλη μερίδα του Τύπου. Εχουμε λοιπόν μια καλή βάση, που όμως δεν φτάνει. Η ενίσχυση της ρευστότητας θα φέρει αποτελέσματα, μόνο αν αποκατασταθεί η καλή πίστη στην αγορά και, κυρίως, αν πάψουν οι σπατάλες του αδηφάγου δημόσιου τομέα. Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Αλλά φοβάμαι ότι πολλοί δεν έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και μιλούν με όρους του παρελθόντος».

– Με ποιες ενέργειες στηρίζει το Επιμελητήριο τις επιχειρήσεις του Νομού;

– «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για κάθε θέμα οικονομικού περιεχομένου, με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς του και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας, καθώς και η προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην περιφέρειά του και την παροχή πληροφοριών και εισηγήσεων προς τα μέλη του. Το Επιμελητήριό μας ασκεί το ρόλο αυτό σε όλα τα επίπεδα, αρκεί να σας πω ότι ο τελευταίος Διοικητικός Απολογισμός του 2008 ξεπερνούσε τις 100 σελίδες με ουσιαστικές παρεμβάσεις, εισηγήσεις και λοιπές δραστηριότητες που ανέπτυξε κατά το συγκεκριμένο έτος. Όμως θεωρούμε ότι ορισμένες δράσεις μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις, η διοργάνωση εμπορικών αποστολών, η συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας της Απουλίας της Ιταλίας (Bari, Brindisi, Lecce) για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας των μελών μας, αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος μας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, με τον ηγετικό ρόλο που έχουμε στο Forum των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και Ιονίου, μια πρωτοβουλία σαράντα Επιμελητηρίων επτά χωρών, με αναφορά την Αδριατική και το Ιόνιο. Η δημιουργία της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, η οποία διαχειρίστηκε τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ που αφορούσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει υπογράψει σύμβαση και για τη διαχείριση των αντίστοιχων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η ίδρυση παραρτημάτων στις μεγάλες πόλεις του Νομού (Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Βόνιτσα και σύντομα στον Αστακό), καθώς και η δημιουργία της Συνεδριακής Αίθουσας και του Εκθετηρίου προϊόντων των επιχειρήσεων του Νομού. Τέλος, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών μας για κάθε θέμα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος».

– Πέραν των παραπάνω που αναλύσατε, θέτετε και κάποιους άλλους στόχους για το επόμενο διάστημα;

– «Δεν θα αλλάξει το πλάνο μας και θα κινηθεί στη λογική που ήδη σας περιέγραψα. Εμείς θα εντείνουμε τις επαφές μας με όσους επιχειρούν στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη χώρα. Θα παρεμβαίνουμε με θετική προαίρεση και διάθεση σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, αφού τα προβλήματα, όπως το παρεμπόριο, το ασφαλιστικό και άλλα πολλά δεν έχουν λυθεί. Στόχοι σημαντικοί για το επόμενο διάστημα είναι η ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου στο νομό, καθώς και η δημιουργία Συνεδριακού Εκθεσιακού Κέντρου και πολυχώρου πολιτισμού σε διασφαλισμένη έκταση του Επιμελητηρίου. Επίσης, έχουμε σκοπό να επιμείνουμε στις θέσεις μας για την Αυτοδιοίκηση και να συνεχίσουμε το διάλογο που ενεργοποιήσαμε ήδη για την αλλαγή της περιφέρειας «Δυτικής Ελλάδας», όπου ανήκουμε, και η οποία απέτυχε παταγωδώς σαν πείραμα συνένωσης περιοχών χωρίς κανένα κοινό σημείο».

Πηγή: Ναυτεμπορική 05/02/2010

Προηγούμενο “Turkish Fashion Break Athens”(16-02-2010)

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter