Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ H 2η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 7 & 8 ΜΑΙΟΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                  

                                                                                            Αγρίνιο 10 Μαΐου 2010

 

2η Συνάντηση ΟΣΥΕ- Αγρίνιο

 

Βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναδεικνύεται οριστικά η άμεση ενεργοποίηση – λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου το προσεχές φθινόπωρο ως πρώτο κυρίαρχο βήμα για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων εντός των Επιμελητηρίων που θα ακολουθήσει σε συνέχεια των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών και επιμέρους νομοθετημάτων. Αυτό ήταν το βασικότερο συμπέρασμα των εργασιών της 2ης Συνδιάσκεψης Επιμελητηριακών Στελεχών που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας το διήμερο 7 και 8 Μαϊου 2010.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων (Ε.Σ.Υ.Ε) κ. Μιχάλης Γιάγκας και ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ενώ σημαντικό μέρος των εργασιών της 1ης ημέρας κάλυψε η παρουσίαση της λειτουργίας μέσω σχετικών παραδειγμάτων εγγραφής επιχειρήσεων από την επιστημονική ομάδα της Unisystems κκ. Φώτη Ζωγράφο και Βασιλική Παππά ενώ σχετικές επεξηγήσεις έδωσε και η Επιστημονική Σύμβουλος της ΚΕΕΕ κα Νατάσσα Ξαρχά.  Στο σημείο αυτό στελέχη,  διευθυντές επιμελητηρίων – σύνεδροι απ`          όλη την Ελλάδα εξέφρασαν τις απορίες τους και αναπτύχθηκε παραγωγικός διάλογος.

Ευρύτερα, σύμφωνα με τις βασικότερες εισηγήσεις της Συνδιάσκεψης, η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου θα γίνει ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τέλους του Ιουνίου 2010, το οποίο θα επιτρέψει την οριστική λειτουργία του, όπως τόνισαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, που τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες της πρώτης ημέρας,  όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού κας Λούκας Κατσέλη, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Άρης Αλεξόπουλος στην παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 2ης ημέρας.

Επιπλέον, ο κ. Κομνηνός στην παρέμβασή του υποστήριξε πως το ΓΕΜΗ είναι ένα εργαλείο το οποίο συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της χώρας

και το οποίο στην παρούσα χρονική στιγμή έχει τεθεί σε άμεσα προτεραιότητα και από τους ευρωπαίους εταίρους μας που ζητούν επιτακτικά την απελευθέρωση ίδρυσης επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.  Ακόμη, έκανε πολλές αναφορές στην γενικότερη σκέψη που υπάρχει στο ΥΠΟΙΑΝ προκειμένου ο επιμελητηριακός θεσμός να περάσει σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και δράσης, έκανε λόγο για την χρησιμότητα και τον αποτελεσματικό τους ρόλο για τον επιχειρηματία – μέλος τους ενώ προετοίμασε και τον διάλογο για την δημιουργία περιφερειακών επιμελητηρίων στην λογική του σχεδίου Καλλικράτης.

«Δεν θέλουμε επιμελητήρια ληξιαρχεία, θέλουμε επιμελητήρια κοιτίδες ανάπτυξης και σαν μοχλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων μαζί με τις τεχνικές τους δραστηριότητες, δηλαδή το ΓΕΜΗ, το οποίο θέλουμε να το τρέχουν τα επιμελητήρια και κανένας άλλος» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο  Γενικός Γραμματέας Εμπορίου ενώ έθεσε και ένα «ερώτημα», όπως το χαρακτήρισε, λέγοντας «με το υπάρχον προσωπικό θα περάσουμε στην νέα περίοδο; Θα χρειαστούμε τη συμμετοχή τις αναπτυξιακές εταιρείες των επιμελητηρίων ως μοχλούς ανάπτυξης; Σ` αυτό το νέο επιμελητήριο που το θέλουμε ακόμη πιο κοντά στις ανάγκες του επιχειρηματία, πως θα πάμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κομνηνός.

Από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να γίνει «ακόμη περισσότερο συγκεκριμένη» στις προθέσεις της και στις αλλαγές που σχεδιάζει για τον επιμελητηριακό θεσμό. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξέρουν οι συμβολαιογράφοι, για παράδειγμα, τον τρόπο της συμμετοχής τους στην ίδρυση των επιχειρήσεων και να μη γνωρίζουν με σαφήνεια το ρόλο τους τα ίδια τα Επιμελητήρια. Θέλουμε συγκεκριμένα να ξέρουμε εάν τα Επιμελητήρια θα μπορούν να χορηγούν, για παράδειγμα,  ΑΦΜ! Υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα και είναι ώρες που όλοι μαζί πρέπει να δούμε τις ιδανικές λύσεις» τόνισε ο κ. Αγνιάδης. Επίσης, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό των επιμελητηρίων, χαρακτηρίζοντας τους ως «διψασμένα στελέχη που δεν διαθέτουν δημοσιουπαλληλίστικη νοοτροπία».  

«Είναι γεγονός πως χρειάζεται πολύ δουλειά τόσο από τις διοικήσεις όσο και από τους υπαλλήλους μας προκειμένου να περάσουμε σε ένα νέο σχήμα λειτουργία. Δεν είμαστε όλοι έτοιμοι αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε» ανέφερε στην δική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής και συνέχισε:  «Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας επιλέχθηκε γι` αυτή την συνδιάσκεψη, κατά κάποιο τρόπο, επειδή έχουμε προχωρήσει

από το 2006 σε μια πολύ σημαντική εκκαθάριση του μητρώου μας, να στελεχώσουμε με νέους υπαλλήλους το τμήμα της μηχανογράφησης ενώ έχουμε προχωρήσει και στην δημιουργία τεσσάρων παραρτημάτων στις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού μας (Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αμφιλοχία και Βόνιτσα) και άμεσα θα λειτουργήσει και το παράρτημα του Αστακού. Μαζί με το κεντρικό του Αγρινίου θα έχουμε σε έξι σημεία του Νομού μας σημεία εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων. Γνωρίζω ότι και το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει κάνει κάτι αντίστοιχο, νωρίτερα η Βοιωτία με παράρτημα στη Θήβα, τα επιμελητήρια της Αθήνας έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες δράσεις, ανάλογα με το μέγεθος τους» εξήγησε ο κ. Τσιχριτζής. «Τέλος σύμφωνα με το νόμο του 2005 έχουμε συστήσει τα τρία βασικά τμήματα στο Επιμελητήριο μας, τα Τμήματα Μεταποίησης, Εμπορίου και Υπηρεσιών και πριν από τρεις μήνες ιδρύσαμε τα Τμήματα Τουρισμού, Εξαγωγών και Μεταφορών» κατέληξε ο οικοδεσπότης Πρόεδρος.

Σχολιάζοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των  Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων κ. Γιάγκας τόνισε στις δηλώσεις του πως «τα Επιμελητήρια έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από το 1999. Από τότε προσπαθούμε αναδείξουμε την έλλειψη της υλοποίησης του. Αυτή η πολύ σημαντική εκκρεμότητα σε συνδυασμό με την απλοποίηση των εργασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων -που είναι πρωτοβουλία προς την αμεσότερη εξυπηρέτηση του Επιχειρηματία – αποτελούν τα κυριότερα θέματα της συνάντησής μας» είπε ο κ. Γιάγκας. Και συνέχισε: «Το πώς θα υλοποιηθεί το ΓΕΜΗ αλλά και η υπηρεσία μιας στάσης, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΥΠΟΙΑΝ, είναι προτάσεις που μας βρίσκουν σύμφωνους. Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί σχετικά με το ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν οι συμβολαιογράφοι σε σχέση με τα επιμελητήρια, αφού ο φόβος μας είναι να μην μετακυλήσουν άλλα κόστη στις επιχειρήσεις για την ίδρυσή τους και η τελική διαδικασία να ολοκληρώνεται από τα Επιμελητήρια. Η ΟΣΥΕ επιθυμεί να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Γι` αυτό και μετά από αυτό το νομοθέτημα θα πρέπει να ανοίξει και το ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΟΣΥΕ.

Η συνάντηση του Αγρινίου ολοκληρώθηκε τη δεύτερη ημέρα με σημαντικά υπαλληλικά θέματα των Επιμελητηρίων όπως είναι η οικονομική κατάσταση των υπαλλήλων, το μισθολόγιό τους και η συμμετοχή τους σε επιτροπές, η κατάσταση Πρόνοιας και γενικότερα οι ανάγκες προσαρμογής τους στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τις εργασίες τις  2ης Συνδιάσκεψης Επιμελητηριακών Στελεχών που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τίμησαν με την παρουσία τους, ακόμη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Μπαράτσας,   ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Αντώνης Δουβίτσας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός ενώ χαιρετισμός απέστειλαν ο Νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος, Διευθυντές Επιμελητηρίων απ` όλη την Ελλάδα, κ.α.

 

    ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο Επιχειρηματική Αποστολή στην Taiwan, ΚΙΝΑ – «FOOD TAIPEI» 23-26/06/2010.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter