Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ [03/07/2008]

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η διεύρυνση της ΕΕ το 2004 και το 2007 αύξησε και τις ευκαιρίες για τους εργαζομένους να βρουν μια εργασία, και για τους εργοδότες να βρουν εργαζομένους. Τα περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν άρει ή έχουν μειώσει τους περιορισμούς που εφάρμοζαν για τους πολίτες οκτώ κράτη μέλη που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, δημιουργώντας ένα μεγάλο πιθανό εργατικό δυναμικό για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της γήρανσης και της παγκοσμιοποίησης.

Εντούτοις, η κινητικότητα εργαζομένων στην ΕΕ παραμένει σχετικά χαμηλή – περίπου 2% των πολιτών ηλικίας επαγγελματικής απασχόλησης από ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αυτήν την περίοδο ζουν και εργάζονται σε ένα άλλο κράτος μέλος – παρά τις πρόσφατες αυξήσεις. Εκτός από την αβεβαιότητα ως προς τα πλεονεκτήματα του να μετακινείσαι, τα άτομα αντιμετωπίζουν ακόμα διάφορα εμπόδια στην κινητικότητα. Αυτά περιλαμβάνουν νομικά και διοικητικά εμπόδια, κόστος και διαθεσιμότητα της κατοικίας, απασχόληση των συζύγων και των συνεργατών, φορητότητα των συντάξεων, γλωσσικά εμπόδια και αναγνώριση των προσόντων σε άλλα κράτη μέλη.

Για αυτό το σκοπό η ΕΕ έβγαλε την προπαρασκευαστική δράση "ENEA" με στόχο την παράταση του επαγγελματικού βίου και την κινητικότητα των ηλικιωμένων. 

Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού εγκρίθηκε για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το έργο BRAVE NEW WORK που στοχεύει στην αποκόμιση θετικών επαγγελματικών εμπειριών με την εργασιακή απασχόληση ατόμων μέσης ηλικίας στο εξωτερικό. Το εγχείρημα κατά συνέπεια, θέλει να αποδείξει ότι η κινητικότητα εργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη δεν περιορίζεται μόνο σε άτομα νεαρής ηλικίας αλλά και σε άτομα της μέσης ηλικίας, τα οποία μπορούν επάξια να ανταγωνιστούν τη προσφορά και τη ζήτηση σε Ευρωπαϊκή κλίμακα. Το έργο αυτό αποτελεί απόρροια των δυο προηγούμενων ολοκληρωμένων έργων FILES και WISE για την Ενίσχυση της Απασχόλησης στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων δήλωσε σχετικά:

« Η Περιφέρεια μας έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο και σε ότι αφορά την απασχόληση και την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ προχωρεί πλέον και στη σύνδεσή τους με συναδέλφους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων της Περιφέρειάς μας δίνουν την βεβαιότητα πως και στο νέο πρόγραμμα με τίτλο BRAVE NEW WORK θα διευκολύνουμε την εξεύρεση εργασίας συμπολιτών που βρίσκονται, εργασιακά, στην δύσκολη ηλικία των 50. Πρόσφατα, και γι' αυτό το σκοπό, συστήθηκε και η Τοπική Επιτροπή Παρακολούθησης με εκπροσώπους από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Απασχόλησης, ΟΑΕΔ) και φορέων εργοδοτών και εργαζομένων της ΠΔΕ, για το καλύτερο συντονισμό του έργου, το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό για την Περιφέρειά μας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα μας δώσει την ευκαιρία να στείλουμε 20 εργαζόμενους από την Περιφέρειά μας  σε αντίστοιχες περιοχές της Ε.Ε  όπως και να δεχθούμε 20 πολίτες για τον ίδιο σκοπό. Η επιτυχία του προγράμματος θα δώσει  μεγάλη ώθηση στην κινητικότητα των εργαζομένων μέσα στην Ε.Ε ».

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, συμμετέχει στο έργο "Brave New Work", πιστεύοντας ότι διευκολύνει την εύρεση εργασίας των συμπολιτών που βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία των 50 ετών. Επίσης, θεωρεί ότι το εν λόγω έργο είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό, όπου σε συνεργασία με φορείς εργοδοτών και εργαζομένων θα έχει σημαντικά αποτελέσματα για την Αιτωλοακαρνανία.

Το Εταιρικό Σχήμα εκτός από τη Δυτική Ελλάδα συμμετέχουν φορείς από την Γερμανία (Λειψία), την Ιταλία (Αμπρούτζο) και την Ισπανία (Τζιρόνα). Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο έτη (από 1/1/2008 έως 31/12/2009).

"Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για άτομα που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στο εξωτερικό για ορισμένο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες θα δίνονται στα τηλέφωνα 2610-465830 και 2610-465859 και στην ιστοσελίδα http://www.ptapde.gr/ ."

Προηγούμενο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ [30/06/2008]

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter