EPIMELITIRIO 1502X1121 1
Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ
IMG 20210726 212153 Αντίγραφο

Προκηρύξεις διαγωνισμών από το ADF για τη δημιουργία παράκαμψης κατά μήκος του δρόμου Vlore και για την κατασκευή γέφυρας στη λίμνη Viroi Αλβανίας.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τα μέλη – επιχειρήσεις του για τους δύο διαγωνισμούς που τρέχουν στην γειτονική χώρα της Αλβανίας. Πιο συγκεκριμένα :

  1. Η Αλβανική Αρχή Οδοποιίας (ARRSH) ανακοίνωσε το άνοιγμα της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την κατασκευή γέφυρας κατά μήκος της εθνικής οδού Αργυροκάστρου – Τεπελενίου και συγκεκριμένα στη λίμνη Viroi που βρίσκεται βόρεια του Αργυροκάστρου. Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος του πρότζεκτ περί κατασκευής γεφυρών σε ολόκληρη τη χώρα, ύψους 100 εκατ. δολαρίων και χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα.
    Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 20 Μαρτίου τρχ. έτους.
    Όπως αναφέρεται στο τεχνικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την ως άνω Αρχή, η νέα γέφυρα σχεδιάζεται να εκτείνεται παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο, στην ανατολική πλευρά (δίπλα στον ποταμό Drino).
    Εν θέματι πρότζεκτ αποσκοπεί στην αναβάθμιση του δρόμου από την κατηγορία C σε C2, με τη δημιουργία δύο λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,5 μέτρων έκαστη. Επιπλέον, η νέα κατασκευή θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και όλα τα απαιτούμενα, για ένα δρόμο τέτοιας κατηγορίας, μέτρα ασφαλείας.
    Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, με αφορμή την γενικότερη ανάγκη να υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο της Αλβανίας.  
    Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίστηκαν 80 γέφυρες (με ημερήσια κυκλοφορία 100 έως 2500 οχημάτων), καθώς και υπόγειες διαβάσεις, οι οποίες χρήζουν παρεμβάσεων κατά τα επόμενα επτά έτη. Προτεραιότητα θα δοθεί σε γέφυρες υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής σημασίας λόγω της θέσης τους, είτε διότι αποτελούν  σημαντικούς οικονομικούς διαδρόμους, είτε συνδέουν περιοχές που χρειάζονται δημόσιες υπηρεσίες, ευκαιρίες απασχόλησης ή καταστήματα. Παράλληλα,, στο πρότζεκτ θα περιληφθούν γέφυρες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ή βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται συχνότερα από φυσικές καταστροφές συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.
    Η εν λόγω πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση των υποδομών της Αλβανίας, με απώτερο σκοπό να εξασφαλιστούν ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα δίκτυα μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα.
    Τηλ.: +3554 2228980, 2247323
    E-mail: ecocom-tirana@mfa.gr

2. Το αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (Albanian Development Fund -ADF) προκήρυξε διαγωνισμό που αφορά στη δημιουργία παρακαμπτήριας οδού κατά μήκος του δρόμου μεταξύ Vlore και Orikum στη νοτιοδυτική Αλβανία.
Εν λόγω έργο αποτελεί μέρος του, εν εξελίξει, πρότζεκτ Διασύνδεσης Περιφερειακών και Τοπικών Οδών (Regional and Local Roads Connectivity project), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω δανείων, ύψους 50 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (55 εκατ. ευρώ) έκαστο, με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια
Πέραν της αναβάθμισης του ως άνω δρόμου Vlore-Orikum, μήκους 10,6 χιλιομέτρων, το πρότζεκτ περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση δρόμου, μήκους 13 χιλιομέτρων, μεταξύ Shengjin και Baks-Rjoll στη βορειοδυτική Αλβανία, καθώς επίσης και την ασφαλτόστρωση δρόμου, μήκους 47,1 χιλιομέτρων, μεταξύ Zgosht και Ura e Cerenecit στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2024. Για την πόλη της Αυλώνας (Vlore), εν προκειμένω, η παράκαμψη αυτή θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όλους τους ντόπιους και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την παράκτια περιοχή της νότιας Αλβανίας.
Η παρακαμπτήρια οδός θα ξεκινά από την έξοδο της σήραγγας στο Uji i Ftohtë στην Αυλώνα και θα καταλήγει στη μαρίνα στο Orikum, με συνολικό μήκος 10,75 χλμ. ενώ προβλέπονται επιπλέον άλλες δύο παρακάμψεις.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για υποβολή προσφορών για τον εν θέματι διαγωνισμό λήγουν στις 8 Απριλίου τρχ. έτους.

Παρατίθενται στοιχεία του διαγωνισμού ως κατωτέρω:
Όνομα έργου: Συνδεσιμότητα περιφερειακών και τοπικών οδών
Αναθέτουσα αρχή: Albanian Development Fund -ADF
EBRD Project ID: 50123
Τομέας: Μεταφορές
ECEPP ID:29221765
Χώρα: Αλβανία
Αντικείμενο διαγωνισμού: Κατασκευή παράκαμψης Νο. 1 στον δρόμο Vlore – Orikum
Είδος διαδικασίας: Ανοικτός Διαγωνισμός ενός σταδίου
Τύπος προκήρυξης: Υποβολή προσφορών
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/02/2024 10:00 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου)
Ημερομηνία λήξης: 08/04/2024 10:00 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου)

Τηλ.:+3554 2228980, 2247323
E-mail:ecocomtirana@mfa.gr
Προηγούμενο ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. e-δησεόγραμμα Τεύχος 211

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter