ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Aγρίνιο 3 Φεβρουαρίου 2009
Σπουδαία ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για το πρόγραμμα στήριξης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ στις μικρές επιχειρήσεις.Παρών ο πρόεδρος του Ταμείου Εγγυοδοσίας κ. Νικόλαος Δομένικος που δήλωσε ότι ήδη εκατό επιχειρήσεις στο νομό έχουν μπει στο πρόγραμμα για λήψη δανείου με εγγυητή το ΤΕΜΠΜΕ.
Τη διαβεβαίωσή του ότι τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουν κανονικά και θα ανακουφίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία εξέφρασε στην πολύ σημαντική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Νικόλαος Δομένικος.Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου του νομού μας την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι την παρακολούθησε πλήθος κόσμου που κατέκλεισε τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που φιλοξένησαν ανθρώπους από όλους τους χώρους της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας.Μετά την περιγραφή της διαδικασίας για την λήψη δανείου με την εγγυοδοσία του ΤΕΜΠΜΕ όπως αυτή παρουσιάστηκε από το στέλεχος της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Καρρά το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής για να ευχαριστήσει τον κ. Δομένικο για την παρουσία του στο Αγρίνιο και να του δώσει το λόγο, επισημαίνοντας τη αγωνία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του νομού στην πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο επικεντρώθηκε ο κ. Δομένικος ήταν στο πού τελικά χωλαίνει η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος για να τονίσει ότι «δεν μπορούμε να στοχοποιήσουμε απόλυτα τις τράπεζες, με την έννοια ότι μέσα σε μια διεθνή οικονομική κρίση υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα στη ρευστότητα. Αυτή η αμφιβολία και η ανησυχία διοχετεύτηκαν στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του έκλεισε τις κάνουλες της χρηματοδότησης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ έχει κριθεί ως καινοτομικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε το πρώτο κράτος-μέλος που ενεργοποίησε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ακούστηκε, επίσης, ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να ικανοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν έχουν κερδοφορία. Θα πρέπει λοιπόν να πούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. μετά από ειδική διαπραγμάτευση, για να βοηθήσει, με κεφάλαια κίνησης και όχι για παραγωγικές επενδύσεις, τις επιχειρήσεις από την κρίση και μετά, η οποία επίσημα για την Ε.Ε. ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2008». Πάντως όπως τόνισε η διαδικασία προχωρά πλέον κανονικά αναφέροντας μάλιστα ότι δυστυχώς το ΤΕΜΠΜΕ διαθέτει μόλις 27 υπαλλήλους και ότι πολλές φορές όλοι όσοι εργάζονται για το πρόγραμμα αυτό χρειάζεται να επιδείξουν μεγάλη αυτοθυσία. Στη συνέχεια, μετά από ερώτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου του νομού μας, αποσαφήνισε το ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οι τομείς τις επιχειρηματικότητας το δικαιούνται εκτός από τον πρωτογενή τομέα(ειδικά η αλιεία εξαιρείται εντελώς) αρκεί να τηρούν τις επιμέρους προϋποθέσεις που είναι η κερδοφορία, η δραστηριοποίηση εντός της χώρας κλπ. Ακόμη διευκρίνισε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του κλάδου των κατασκευών, όπου υπάρχει το θέμα της μη δήλωσης σε κάποιες περιπτώσεις εξόδων, ώστε να διαπιστωθεί η κερδοφορία λέγοντας ότι και αυτό σύντομα θα ξεπεραστεί.
Οι επισημάνεις του κοινού
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Δομένικος τόνισε ότι «πράγματι υπήρξαν προβλήματα, όμως το πρόγραμμα έχει να παρουσιάσει και μια άλλη όψη, που είναι η γεωμετρική αύξηση των αιτήσεων που εγκρίνονται καθημερινά και αφορούν ένα μεγάλο ποσό δανείων. Δεν επιθυμούμε να συμβεί ότι και στο παρελθόν όταν δανειοδοτικά προγράμματα δόθηκαν και τελικά επιχειρηματικές κινήσεις δεν υπήρξαν», τόνισε.
Όλες-πλην μίας- οι τράπεζες, όπως ανέφερε ο κ. Δομένικος, έχουν ήδη εγκρίνει δάνεια και ένα ποσό άνω των 340 εκατ. ευρώ «πέφτει» άμεσα στην αγορά κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης όπως εξήγησε ήδη εκατό επιχειρήσεις του νομού έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που έχει εγγυητή το ΤΕΜΠΜΕ.
Ωστόσο, πολλοί παρευρισκόμενοι ανέφεραν ότι υπάρχουν κάποιες τράπεζες που είτε καθυστερούν, είτε αλλοιώνουν τους όρους της συμφωνίας. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε το παράδειγμα τράπεζας που υποστήριζε σε πελάτη της ότι δεν τον συνέφερε το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ!
Ακόμη αναφορές από το κοινό έγιναν στο μηδενικό ρίσκο που παίρνουν οι τράπεζες αλλά και στα διαδικαστικά(ποσό για το φάκελο της επιχείρησης, ζήτηση πελατολογίου κτλ) που απαιτούν και τα οποία καθυστερούν την όλη διαδικασία. Στο σημείο αυτό ο κ. Δομένικος τόνισε ότι έχουν υπάρξει όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην μετακυλίσουν στο ΤΕΜΠΜΕ οι τράπεζες τα προβλήματά τους με κάποιους δανειολήπτες μέσω ενός ορίου που υπάρχει στο ποσοστό των δανείων που πρόκειται να εκπέσουν αφού όπως είπε το ΤΕΜΠΜΕ δίνει αμέσως στις τράπεζες το 80% του ποσού του δανείου και τις απαλλάσσει από το βραχνά των πλειστηριασμών ή των ακάλυπτων επιταγών. «Άρα και μεις θέλουμε να διασφαλιστούμε απέναντι στις τράπεζες μια και αυτές έχουν τα λεφτά ενώ εμείς παρέχουμε τη εγγύηση του κράτους» όπως ανέφερε. Και ο κ. Δομένικος κατέληξε: «Βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή με τις τράπεζες και είναι θέματα που πρέπει να λύσουμε.
Όμως, το πρόγραμμα εφαρμόζεται και υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν ήδη επωφεληθεί.
Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων, οπότε σε κάθε περίπτωση θα βελτιώνουμε διαρκώς το πρόγραμμα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΜΠΜΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΜΠΜΕ