Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

Το Forum Ανάπτυξης 2009 φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Αγρίνιο 1 Απριλίου 2009

Το πολυσυνέδριο – έκθεση Forum Ανάπτυξης 2009  πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου, στην υπερσύγχρονη αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης), και είχε θέμα: «Κοινή Ατζέντα στα Δυτικά: Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Για την περιφερειακή Ανάπτυξη». Πρόκειται για την Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας που συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» της Πάτρας και που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Αγρίνιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες ανάλογες εκδηλώσεις σε Αχαΐα και Ηλεία για να κλείσει ο κύκλος των πρωτοβουλιών αυτών με μια πανηγυρική εκδήλωση στην Πάτρα τον προσεχή Νοέμβριο. Ο στόχος του Forum Ανάπτυξης είναι από τη μία να αρχίσει ένας διάλογος για τα αναπτυξιακά θέματα μεταξύ των τριών νομών που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ παράλληλα να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις η απαρχή για τη δημιουργία μια «συνείδησης» της Περιφέρειάς μας όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και στους πολίτες των τριών νομών. Ειδικότερα, δε, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της συγκεκριμένης ημερίδας, να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης με μια κοινή αναπτυξιακή ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρετισμό – παρέμβαση απηύθυνε ο κ. Μάριος Σαλμάς, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ κεντρικοί εισηγητές ήταν ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Ανδρέας Φούρας, Δήμαρχος Πατρέων και ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Προλόγισε ο κ. Παναγιώτης Γυαλένιος, οργανωτής και της φετινής εκδήλωσης και ψυχή της προσπάθειας αυτής εδώ και χρόνια που οριοθέτησε τους στόχους των φετινών πολυσυνεδρίων Forum Ανάπτυξης 2009 και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η πλειοψηφία των ομιλητών έκανε λόγο για μια δύσκολη πραγματικότητα ειδικά ως προς την πληθυσμιακή εξέλιξη της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ως προς τα λίγα βήματα που έχουν γίνει στην παραγωγική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος   του     Επιμελητηρίου   Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής επικέντρωσε την ομιλία του στην οικονομική κρίση η οποία  μαζί με τα πολλά προϋπάρχοντα προβλήματα του Νομού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία της περιοχής. Επίσης αναφέρθηκε στις αγκυλώσεις του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης που δημιουργούν προσκόμματα και κρατούν σε ομηρία της επιχειρήσεις. Όλα αυτά πρέπει να ξεπεραστούν αν θέλουμε να έχουμε μια άλλη προοπτική όχι μόνο ως περιφέρεια και ως νομός αλλά γενικότερα ως χώρα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή εξαγγελία εξαιρετικών μέτρων απο τον Υπουργό  Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου για τους εξαγωγείς και τις εξαγωγές, αλλά η ακατάβλητη ελληνική γραφειοκρατία είχε φροντίσει από παλιά  να ακυρώνεται οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη και ανέφερε το γεγονός ότι για να  εγγραφεί μια επιχείρηση στο μητρώο εξαγωγέων του Επιμελητηρίου θα πρέπει μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών να προσκομίσει και συστατική επιστολή Τραπέζης, δηλαδή αν είναι κάποιος στον Τειρεσία δε μπορεί να είναι εξαγωγέας. Είναι ακατανόητο γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Τσιχριτζής, που έκλεισε υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μόνη «τεχνητή» περιφέρεια που δυστυχώς έχει και θέματα συνοχής και κοινής ιστορικής συνείδησης να ξεπεράσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν τοποθετήσεις από παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων και η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας έκλεισε με τις δευτερολογίες των εισηγητών. Την Ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Forum Ανάπτυξης
Forum Ανάπτυξης

Forum Ανάπτυξης
Forum Ανάπτυξης

Forum Ανάπτυξης
Forum Ανάπτυξης

Προηγούμενο ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΑΝΑ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter