Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

13ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας τιμώντας την Δημοτική μουσική Παράδοση του τόπου μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αγρίνιο,  14 Απριλίου 2022

13ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας τιμώντας την Δημοτική μουσική Παράδοση του τόπου μας.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 13ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, την Κυριακή 10 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. με κεντρικό  θεματικό άξονα τις λειτουργίες της δημοτικής μουσικής μέσα από την επεξήγηση και διευκρίνηση  των όρων της. Το 13ο εργαστήρι με τίτλο «Δημοτική μουσική. Παρουσίαση και επεξήγηση όρων: Το δημοτικό, το παραδοσιακό ή  έθνικ, το νεοδημοτικό. Τρόποι ακρόασης και λειτουργίες της  δημοτικής μουσικής παλιότερα και τώρα» έλαβεχώρα στην αίθουσα του Μουσικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου ‟Ιωσήφ Ρωγών”.

Το εργαστήριο άνοιξε ο Hub Manager του προγράμματος Βασίλειος Αρτίκος ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, προλογίζοντας ταυτόχρονα το θέμα που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό μαζί με τον μαέστρο του Μουσικού Συλλόγου “Ιωσήφ Ρωγών” Δημήτρη Μανωλάτο τον καλλιτέχνη μουσικό και πανεπιστημιακό καθηγητή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Μάνο Αχαλινωτόπουλο, τον “Υάκινθο” της ελληνικής μουσικής, εξαίροντας την τεράστια προσφορά του στα μουσικά δρώμενα τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς μουσικής σκηνής καθώς έχει συνεργαστεί με πλήθος γνωστών καλλιτεχνών. Παίρνοντας τον λόγο ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η μουσική είναι υπόθεση όλων όσων συμμετέχουν στις συμβιωτικές ομάδες που κουβαλούν το “ήθοςʺ και τη γνώση, η οποία στηρίζεται στα βιωματικά μουσικά ακούσματα αιώνων, ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως τους νέους μουσικούς που ήρθαν να τον ακούσουν, να εντρυφήσουν στα βιώματα της δημοτικής μουσικής και να τα επεξεργάζονται, διατηρώντας τον πηγαίο χαρακτήρα και την αυθεντικότητά της.  Στη συνέχεια εστίασε στη δημοτική μουσική η οποία αντλεί στοιχεία από την προφορική μας παράδοση και διέκρινε τις διαφορές μεταξύ του δημοτικού ,του παραδοσιακού, του έθνικ και του νεοδημοτικού τραγουδιού. Τόνισε επίσης τη διαφορά ανάμεσα  στην έννοια του “ενεργητικού ακροατή”, ο οποίος αξιοποιώντας τα βιώματα από μια αδιάσπαστη μουσική παράδοση αιώνων συμμετέχει ενεργά στο μουσικοχορευτικό τελετουργικό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο συλλογικών εκδηλώσεων και του “παθητικού ακροατή” που απλά παρακολουθεί μια μουσική παράσταση καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως το γλέντι είναι ο βασικός τρόπος που η κοινότητα δίνει την “ψήφο” της στη μουσική δημιουργία και εν τέλει ο καλλιτέχνης βλέπει αν έχει επιτύχει το στόχο του, δηλαδή να αγγίξει την ψυχή του ακροατή, ξυπνώντας του μνήμες και συναισθήματα.  Με την λήξη του εργαστηρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό καθώς οι παρευρισκόμενοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους  στον εισηγητή.

Το εργαστήρι μεταδόθηκε και με LIVE STRΕAMING μέσω της σελίδας του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Facebook.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επισυναπτόμενα αρχεία:

Προηγούμενο Καθορισμός της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter