Ωράριο: Δευ - Παρ 8.00 πμ - 15.00 μμ

EτΕ : Τάσεις του Επιχειρείν: Εξαγωγές (2ο τρίμηνο 2023).

Τα ελληνικά προϊόντα διευρύνουν το διεθνές αποτύπωμά τους, παρά την πίεση στις αγορές

Πηγή : Τάσεις του Επιχειρείν: Εξαγωγές (2ο τρίμηνο 2023) | Εθνική Τράπεζα (nbg.gr)

Σε ένα περιβάλλον αδύναμης διεθνούς ζήτησης, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2023, αν και έριξαν ταχύτητα (+0,4% σε αποπληθωρισμένους όρους) μετά από μια διετία αλματώδους ανάπτυξης (με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10%), κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιό τους στις αγορές εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, η επιβράδυνση παρουσιάστηκε αρκετά γενικευμένη, με την πλειοψηφία των κλάδων να σημειώνουν αναιμικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, οι ισχυρά καθοδικές πιέσεις κυρίως σε μέταλλα, φάρμακα και πλαστικά είχαν ως μόνο κύριο αντίβαρο την ανοδική τάση των τροφίμων, η οποία εν πολλοίς στηρίχθηκε στο διπλασιασμό των εξαγωγών ελαιόλαδου (λόγω ευνοϊκής συγκυρίας για την Ελλάδα στη μεσογειακή αγορά).

Όσον αφορά τους προορισμούς, οι βασικές αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής (οι οποίες αθροιστικά καλύπτουν σχεδόν τα ¾ των ελληνικών εξαγωγών) σημείωσαν χαμηλές επιδόσεις, υπό την επίδραση της αδύναμης ζήτησης στις αγορές τους. Εμβαθύνοντας περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά, διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας αποτυπώνονται στην πορεία των συνολικών εισαγωγών της, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες το τελευταίο τρίμηνο. Στα πλαίσια αυτού του αναιμικού περιβάλλοντος, τα ελληνικά προϊόντα εκπλήσσουν θετικά με την υψηλή ανταγωνιστικότητά τους, επιτυγχάνοντας άνοδο του μεριδίου τους στις ευρωπαϊκές αγορές κατά 5% το τελευταίο τρίμηνο (σε 0,40%, από 0,38% το προηγούμενο εννεάμηνο). Συγκεκριμένα, η λεπτομερής ανάλυση ανά κλάδο και ανά χώρα αποτύπωσε αυξημένη διείσδυσή των ελληνικών προϊόντων στα 2/3 των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας την ευρύτητα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας για τη χώρα μας – συμπέρασμα που συνάδει με την «αίσθηση» των Ελλήνων εξαγωγέων (όπως αποτυπώθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Κοιτάζοντας μπροστά, θετικά είναι τα σημάδια για σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων των ελληνικών εξαγωγών, καθώς:

  • Ανοδικούς ρυθμούς έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για τις εξαγωγές Μαΐου (+2,8% ετησίως).
  • Σημαντική αναμένεται η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών από την εκτιμώμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης.
  • Ισχυρά αισιόδοξες είναι οι προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων όσον αφορά τις εξαγωγικές τους παραγγελίες.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται ότι μπορούν να προσεγγίσουν ρυθμούς ανόδου της τάξης του 2,5% το 2023 και στη συνέχεια να επιστρέψουν κοντά στη μεσοπρόθεσμη τάση του 5% το 2024, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια της χώρας και στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κατεβάστε στο παρακάτω link την συγκεκριμένη ανάλυση

Τάσεις του Επιχειρείν: Εξαγωγές (2ο τρίμηνο 2023)

Προηγούμενο Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τελευταία παράταση για την υλοποίηση παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους.

Για την εξυπηρέτηση σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε μας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης Τ.Κ 30131, Αγρίνιο

Περιφερειακά Γραφεία

- Ι.Π. Μεσολογγίου -
Φ. Κατάσου & Μ. Μακρή,
T.K. 30200
- Ναύπακτος -
Αθηνών 26, Τ.Κ. 30300
- Αμφιλοχία -
Χαβίνη 120, Τ.Κ. 30500
- Βόνιτσα -
Μακαρίου Κύπρου,
Τ.Κ. 30002
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 πμ – 15:30 μμ

Newsletter